Forstuvet ankel

Hvad er der sket

En ankelforstuvning er en akut skade på ankelen, hvor nogle af fibrene i ledbånd/ledkapsel er blevet forstrakt eller revet over, evt. med ledsagende blødning omkring ankelleddet.

Knoglebrud er blevet udelukket ved lægeundersøgelse, evt. er der suppleret med røntgenundersøgelse, som dog ikke er nødvendig i alle tilfælde.

Behandling

Formålet med behandlingen er at begrænse blødning og hævelse så hurtigt som muligt efter at skaden er sket.

Akut behandling

Den umiddelbare behandling består derfor i følgende:

Læg noget koldt (fx. ispose) på ankelen, samt et stramt bind om foden og hold den i ro, med ankelen hævet op over hjertets niveau. Undgå at lægge is direkte mod huden mere end nogle få minutter for at undgå forfrysning.

Princippet kaldet på engelsk ICE, dvs. Immobilization, Cooling and Elevation.

Senere behandling

Det kølende element fjernes efter 1-2 timer, og der lægges en forbinding på ankelen med elastisk bind.

Foden holdes fortsat i vejret og i ro de første 1-2 døgn.

Herefter må man gå på benet med ankelen bundet eller tapet ind med speciel ikke-elastisk tape i korte baner.. Princippet er nu dynamisk optræning, evt. med hjælp af et balancebræt, hvor bandagen skal forhindre leddet i at gå til yderstilling, uden at det går for meget ud over ankelens funktion.

Hvor lang tid tager det?

Det afhænger af sværhedsgraden. Hvis der trods behandling alligevel er kommet stor hævelse omkring ankelleddet, kan der gå flere uger før man kan gå normalt på benet.

Forebyggelse af nye tilfælde

Efter en forstuvning er ankelen mere sårbar for ny forvridning i ½-1 år. man bør i denne periode anvende en forebyggende tape-bandage ved sport, både til træning og konkurrence.