Hovedlus

Hvad er hovedlus ?

Lus er små blodsugende snyltere tilpasset et bestemt værtsdyr, og de kan kun leve på dette.

Hovedlus hos mennesker er således grålige, 2 – 4 mm lange og bevæger sig hurtigt i hovedbunden, men de er svære at få øje på, fordi de søger væk fra lyset.

Lusene kitter deres æg fast til hovedhårene, hvor de sidder godt fast. Luseæg udklækkes efter ca. en uge, og de nye lus begynder straks at suge blod 1 – 2 gange dagligt.

Luseæg er knap 1 mm store, ovale og hvidgule. Æggene kan ligne skæl.

Kan man selv mærke, at man har lus ?

Nej, ikke altid. Men ofte vil lusebiddene klø, og der kan komme små røde knopper i hårbunden især i nakken. Når man kradser sig, kan man få sår og eksem.

Hvordan finder man ud af, om man har lus ?

Selve lusene kan være svære at finde i hovedbunden, men æg, som sidder fast på hår ses let. De sidder enten nede ved bunden af håret eller et stykke ude af dette. Rykker man et sådant hår ud, kan man ikke børste ægget af, sådan som man kan, hvis det er et skæl fra hovedbunden.

Lusene kan findes ved at rede håret igennem med en tættekam.

Lus og æg findes i størst mængde i nakken.

Ved mistanke om smitte bør hele familien undersøges – evt. flere gange.

Hvordan smitter lus ?

Lus spredes ved at kravle fra et hoved til et andet. Dette sker typisk mellem børn under leg, men voksne kan også blive smittet.

Spredning gennem kamme, børster og huer spiller formentlig kun en mindre rolle.

Der er ingen sammenhæng mellem hygiejne og hovedlus. Selv nok så hyppig hårvask kan ikke forhindre, at man får lus eller fjerne et luseangreb i håret.

Hvordan kommer man af med lusene ?

Der findes flere lusemidler på markedet. Man skal følge brugsanvisningen for det valgte præparat, og behandlingen skal gentages efter 1 – 2 uger, fordi én behandling ikke vil dræbe alle æggene.

Da lusene ofte er blevet ufølsomme for et præparat, er det mest hensigtsmæssigt, at spørge det lokale apotek om, hvilket præparat, der anses for mest effektivt i dag.

Prioderm anses af mange for det mest effektive, men præparatet kan ikke anbefales til børn under 1 år.

Efter behandling bliver de døde æg siddende på hårene, og de forsvinder først, når håret er vokset langt og bliver klippet.

Familie og venner bør efterses for lus og evt. behandles.

Børn må først modtages i institution/skole, når behandling er påbegyndt.

Hvad med sengetøj, kamme, huer o.s.v.

Det er ikke sikkert, at man behøver gøre ret meget ud af aflusning af tøj, sengetøj og lignende, da lus højst kan overleve 2 døgn udenfor hårbunden. Men vi anbefaler:

Tøj, der ikke kan vaskes, må børstes. Derefter hænges det væk et par dage ved stuetemperatur. Så er både lus og æg døde.

Vask af sengetøj tøj ved 60 grader i 20 min. dræber både lus og æg.

Kamme og hårbørster rengøres mekanisk og lægges til side et par dage.