MFR-vaccination – hvorfor er det nødvendigt?

MFR-vaccination (“paraply-vaccinen”)

giver beskyttelse mod mæslinger, fåresyge og røde hunde.

Hvorfor vaccinere?

Disse tre virus-sygdomme er oftest ufarlige børnesygdomme, men uden vaccination er der alligevel ret hyppige og nogle gange alvorlige følgetilstande selv hos ellers raske børn.

Indtil MFR-vaccinationen blev indført i Danmark i slutningen af 1986 så man hvert år mange børn med komplikationer til de tre børnesygdomme (årlige tal):

Mæslinger

Ca. 25 børn med hjernebetændelse, hvoraf 1/3 fik varig hjerneskade. Flere tusinde børn måtte have have penicillin pga. bakterie-komplikationer, typisk lungebetændelse eller mellemøre-betændelse. Ca 5 dødsfald årligt.

Fåresyge

Ca. 2% af børn med fåresyge får en let meningitis i forløbet, denne fåresygemeningitis er sjældent særlig alvorlig, men var dog indtil MFR-vaccinationen blev indført en af de hyppige årsager til hørenedsættelse hos børn. For at udelukke alvorlig meningitis blev 200-250 børn indlagt på sygehus hvert år til undersøgelse af spinalvæsken (rygmarvspunktur).

Hvis fåresyge rammer større drenge kan de få en meget smertefuld betændelse i testiklerne, der i nogle tilfælde kan medføre sterilitet.

Røde hunde

Næsten altid en mild sygdom, når den rammer børn, men den er mindre smitsom er de andre børnesygdomme, hvorfor nogle først smittes som voksne. Hvis gravide kvinder smittes med røde hunde er der stor risiko for alvorlige sygdomme hos barnet, i form af nedsat syn eller hørelse samt åndssvaghed.

Indtil 1986 blev der født ca. 20 børn hvert år med skader efter røde hunde-infektion under graviditeten.

MFR-vaccinationen

beskytter mod alle disse følge-tilstande, og er en meget sikker vaccine med få og lette bivirkniger (let feber og svagt udslet 4-7 dage efter vaccinationen).

Det er vigtigt at alle børn bliver vaccineret ved 15 måneders undersøgelsen, selvom der idag kun er ringe risiko for at blive smittet i Danmark. Undlader man vaccinationen kan barnet senere blive smittet i udlandet.

Når børnene bliver 12 år vaccinerer man én gang til for at være helt sikker på at alle forbliver immune også som voksne.