Søvnløshed – gode råd

Sov godt – gode råd

· Hvis du har svært ved at sove om natten, så lad være med at sove til middag. Det er vigtigst at sove om natten.

· Stå op på samme tidspunkt hver dag – også selv om du først er faldet sent i søvn. På den måde “nulstilles” hjernens indre ur, der styrer søvn-vågen-rytmen.

· Gå kun i seng, hvis du er søvnig. Stå op og gå ind i et andet rum, hvis du ikke kan falde i søvn. Gå først i seng igen, når du mener at kunne falde i søvn.

· Brug ikke alkohol som sovemedicin. Alkohol kan forkorte den tid, det tager at falde i søvn, men søvnen bliver mere overfladisk og med flere opvågninger.

· Drik ikke kaffe, te, kakao eller cola de sidste timer inden du skal i seng. De indeholder koffein, som kan virke opkvikkende.

· Gå ikke sulten eller forspist i seng. Sult og overmæthed kan aktivere stress hormoner, som kan virke søvnforstyrrende.

· Tal med din læge, hvis du lider af natlige smerter eller har problemer med vandladning om natten.

· Undgå daglig brug af sovemedicin. Sovetabletter skal kun tages i ny og næ. Almindelige sovetabletter nedsætter den tid, det tager at falde i søvn, og de øger den samlede søvntid, men kvaliteten af søvnen er ikke så god. Varigheden af dyb søvn nedsættes.

Ved længere tids anvendelse af sovemedicin optræder der tolerans, dvs.

sovetabletterne ikke er så effektive, som de var i begyndelsen. Der skal flere tabletter til for at opnå samme virkning som i begyndelsen. Desuden kan sovetabletter give

anledning til døsighed den følgende dag.