Sterilisation – mænd

Sterilisation

Ved sterilisation er det muligt af sikre sig permanent mod uønsket svangerskab.

Inden en sådan beslutning tages er det dog vigtigt at gøre sig klart, om man ikke senere, eventuelt i et nyt parforhold, kunne ønske sig at få flere børn.

Det er ligeledes vigtigt at overveje om andre, mindre indgribende former for prævention end sterilisation, kan opfylde ens behov for prævention.

Sterilisation af mænd er et væsentlig mindre indgreb end sterilisation af kvinder.

Ambulant operation

Sterilisation af mænd foregår ved en mindre ambulant operation, hvor man i lokalbedøvelse lægger eet eller to små snit i huden på pungen.

De to sædstrenge der løber fra testiklerne op mod lysken, overskæres og underbindes.

Sårene i huden lukkes med suturmateriale, der forsvinder af sig selv i løbet af en uges tid. Trådene skal altså ikke fjernes.

Komplikationer

I nogle få procent af indgrebene kan der opstå en større eller mindre blodansamling i pungen. Denne behandles med afkøling og skridtbind, og forsvinder af sig selv i løbet af nogle dage.

Påvirker sterilisation sexlysten?

Undersøgelser har vist at det er meget sjældent at sterilisation påvirker lysten eller evnen til sex.

Selv om sædstrengene bliver overskåret ved sterilisation, er mængden af sæd ved udløsning næsten uændret efter indgrebet. Det skyldes at hovedparten af sædvæsken ikke kommer fra testiklerne, men derimod dannes af kirtler der ligger højere oppe i bughulen. Testiklernes hormonproduktion er ligeledes uændret efter sterilisation.

Hvis man fortryder sterilisation?

Man skal betragte sterilisation som et endeligt indgreb, og hvis man er i tvivl om det er den rigtige beslutning må man hellere lade være eller udskyde beslutningen.

Det er muligt ved en ny operation at forsøge at genskabe forbindelsen mellem sædstrengene, hvilket lykkes hos ca. 50-60%. Chancen for herefter at opnå graviditet er dog betydeligt mindre, fordi manden kan have udviklet antistoffer mod sædceller efter en sterilisation. Sådanne antistoffer kan forhindre graviditet.

Kontrol efter sterilisation

Da der kan være sædceller i sædstreng og bitestikler et stykke tid efter en sterilisation, skal man anvende en anden form for prævention de første måneder efter en sterilisation.

Først når en kontrolundersøgelse af sæden 3 måneder efter operationen har vist at der ikke er sædceller tilbage, kan man betragte sig som steril.

Fremgangsmåde ved ønske om sterilisation

Hos lægen skal man have vejledning om operationen, eventuelle komplikationer, de begrænsede muligheder for at gøre indgrebet om, samt om andre muligheder for prævention. Man skal endvidere underskrive en skriftlig anmodning om sterilisation hos lægen.