Sukkersyge og kost

Rigtig kost

er stor betydning for behandlingen af diabetes. Hvis ikke kostbehandling er tilstrækkelig kan man supplere med tabletter eller insulin, men det er forsat meget vigtigt at spise rigtigt for at holde sukkersygen under kontrol.

Kort fortalt er budskabet

Spis mindre fedt.

Spis mere kulhydrat, dvs. kartofler, brød, ris og pasta.

Spis flere grøntsager

Undgå sukker til dagligt

Drik mindre alkohol

Spis mindre fedt

Når man har diabetes er det vigtigste at nedsætte fedtindtagelsen. Synligt fedt er smør, margarine, stegeolie, synligt fedt på kød.

Usynligt fedt findes specielt i pålæg som leverpostej, pølse og andet kødpålæg, kager samt mejeriprodukter som sødmælk, fløde, creme fraiche, fuldfed ost m.m.

Læs varedeklarationen på emballagen og læg særligt mærke til “Energifordeling i procent”.

Spis flere kulhydrater

Spis flere kartofler, mere ris og pasta samt rugbrød og andet groft brød. Kulhydrater af denne slags optages langsomt fra tarmen og giver derfor en god udjævning af blodsukkeret. Spis flere grøntsager.

Undgå sukker til dagligt

Slik, chokolade, kager, syltetøj samt større mængder frugt.

Drik mindre alkohol

Der er mange kalorier i både øl og vin. I 1 gram alkohol er der faktisk næsten dobbelt så mange kalorier som i 1 g sukker.

Energi-indhold i kostens hovedbestanddele (per gram)

Kulhydrat 4 kcal/gram

Protein 4 kcal/gram

Fedt 9 kcal/gram

Alkohol 7 kcal/gram

Bemærk at der er særligt mange kalorier i fedt og alkohol.

Diabetesforeningen har flere gode pjecer om kostmadplaner og opskrifter. (Diabetesforeningen Tlf. 66 12 90 06)