Hvad er børneorm ?
Børneorm er den almindeligste ormeinfektion i Danmark. De forekommer hyppigst hos børn, men kan ses hos alle aldersgrupper. Sandsynligvis findes mange tilfælde uden symptomer, som derfor aldrig opdages, men som heller ikke skader den, der har dem.
Ormene er op til 10 mm lange, de er hvide, trådtynde og kan ses omkring et barns endetarmsåbning eller i afføringen
Hvordan smittes man ?
Smitte sker alene fra menneske til menneske. I tyndtarmen klækkes æggene, og larverne udvikler sig gennem flere stadier til voksne orm, der sætter sig fast i tyktarmens slimhinde. Den gravide hun vandrer udenfor endetarmsåbningen om natten, hvor hver hun kan lægge op til 20.000 æg i hudens folder.
Dette kan forårsage en intens kløe ved endetarmen, som gør, at der ofte sætter sig æg under fingerneglene, der herefter ubevidst føres op til munden under søvnen. Æg er stabile i boligen, hvor de kan holde sig levende i op til 2 uger og kan smitte gennem indåndet støv. En bolig kan derfor hurtigt forurenes med æg, og smitten kan således spredes til resten af husstanden. Håndtering af sengetøj fra personer smittet med børneorm er således en klar smitterisiko og gennem luften kan mad og legetøj forurenes med æg.
Hvilke symptomer kan børneorm give ?
Mange mennesker er smittet med børneorm uden at have nogen symptomer på det overhovedet.
Imidlertid kan ormesygdommen give kløe ved endetarmen, der er mest udtalt om natten. Hos piger og kvinder kan børneorm sprede sig til skeden og forårsage udflåd. En del smittede udvikler gentagne infektioner, der kan være meget svære at udrydde. Infektionen forsvinder dog ofte af sig selv efter nogle år.
Kan man undersøge for børneorm, hvis barnet siger, at der klør ?
Ja det kan man godt. Selv om der ikke er set orm i endetarmsåbningen eller i afføringen, kan lægen finde æggene ved at få dem til at klistre fast til et stykke tape, som lægen trykker mod endetarmsåbningen og derefter undersøger i et mikroskop.
Hvordan behandles infektion med børneorm ?
Vermox er det foretrukne middel. Hele husstanden bør behandles, og behandlingen bør gentages efter 2 uger.
Der gives 100 mg Vermox, samme dosis til alle aldre.
Ved flere tilfælde i en familie eller gentagne infektioner hos samme individ gives gentagne behandlinger ofte 4 behandlinger med 2 ugers mellemrum. Ved behandling af familier bør alle personer behandles samme dag.
Behandlingen er ufarlig og giver ikke bivirkninger.
Nogle hygjejniske råd.
Smittede personer bør tage bad om morgenen for at fjerne så mange æg ved endetarmen som muligt.
Hyppig skift af sengetøj og undertøj foreslås sammen med behandlingen især i perioden 7. – 10. dag efter en behandling.
Det er vigtigt, at vasketøj behandles således, at der ikke spredes æg i resten af boligen.
Herudover foreslås det, at man klipper neglene på smittede personer, og at de bærer bomuldshandsker om natten.
Hyppig, grundig rengøring især af soverum, undgå at støv kan forurene mad og undgå at spise i soveværelset.
Visse mener, at indtagelse af store mængder sukker kan bidrage til at fastholde infektion med børneorm og anbefaler fiberrig kost.