P-piller

Kalender-pakningen

indeholder 21 ens tabletter.

Første gang du tager p-piller skal du begynde om aftenen den 1. dag i menstruationsperioden (1. blødningsdag). Herefter tager du en tablet hver aften i 21 dage og holder så 7 dages pause, hvor du normalt vil få din menstruation. Du starter på næste pakning den 29. dag uanset om du har haft menstruation i pausen eller ej.

Pillerne skal tages regelmæssigt, dvs. på nogenlunde samme tidspunkt, mest praktisk om aftenen når du børster tænder.

Hvad hvis du glemmer at tage p-pillen (fx. en onsdag aften)?

Tag den tablet du har glemt så hurtigt som muligt når du opdager forglemmelsen, og fortsæt herefter med resten af pakken som planlagt.

Hvis der er gået mindre end 12 timer kan du regne med at beskyttelsen er sikker nok.

Hvis der er gået mere end 12 timer må du foruden p-pillerne anvende en anden form for beskyttelse (fx kondom) de næste 7 dage. Endvidere skal du så kontakte mig mhp. vejledning.

Hvad hvis du har glemt at tabletterne to aftener i træk?

Så kan du ikke være sikker på at undgå graviditet og du bør derfor kontakte mig snarest mhp. vejledning. Der kan evt. komme en blødning.

Du skal dog fortsætte med at tage resten af tabletterne i pakningen.

Tager man på i vægt af p-piller?

Nej, det gør man normalt ikke.

Hvad hvis jeg bløder mens jeg tager tabletter?

I de første par måneder kan der komme en mindre blødning i tablet-perioden uden at det betyder noget. Hvis det fortsætter herefter skal du kontakte mig.

Skal jeg holde pause med p-piller efter nogle år?

Nej, du skal tage p-piller lige så længe som du har behov for beskyttelse mod graviditet. Man kan godt tage p-piller i 10-15 år eller længere uden pause. Menstruationen kommer altid igen efter ophør med p-piller.

Hvor tit skal jeg komme til kontrol?

Første gang du får p-piller skal du til kontrol efter 3 måneder, herefter en gang om året. Du er meget velkommen til at kontakte mig telefonisk eller i konsultationen, hvis du er i tvivl om noget eller har problemer med p-pillerne.