Rigtig kost
er stor betydning for behandlingen af diabetes. Hvis ikke kostbehandling er tilstrækkelig kan man supplere med tabletter eller insulin, men det er forsat meget vigtigt at spise rigtigt for at holde sukkersygen under kontrol.
Kort fortalt er budskabet
Spis mindre fedt.
Spis mere kulhydrat, dvs. kartofler, brød, ris og pasta.
Spis flere grøntsager
Undgå sukker til dagligt
Drik mindre alkohol
Spis mindre fedt
Når man har diabetes er det vigtigste at nedsætte fedtindtagelsen. Synligt fedt er smør, margarine, stegeolie, synligt fedt på kød.
Usynligt fedt findes specielt i pålæg som leverpostej, pølse og andet kødpålæg, kager samt mejeriprodukter som sødmælk, fløde, creme fraiche, fuldfed ost m.m.
Læs varedeklarationen på emballagen og læg særligt mærke til “Energifordeling i procent”.
Spis flere kulhydrater
Spis flere kartofler, mere ris og pasta samt rugbrød og andet groft brød. Kulhydrater af denne slags optages langsomt fra tarmen og giver derfor en god udjævning af blodsukkeret. Spis flere grøntsager.
Undgå sukker til dagligt
Slik, chokolade, kager, syltetøj samt større mængder frugt.
Drik mindre alkohol
Der er mange kalorier i både øl og vin. I 1 gram alkohol er der faktisk næsten dobbelt så mange kalorier som i 1 g sukker.
Energi-indhold i kostens hovedbestanddele (per gram)
Kulhydrat 4 kcal/gram
Protein 4 kcal/gram
Fedt 9 kcal/gram
Alkohol 7 kcal/gram
Bemærk at der er særligt mange kalorier i fedt og alkohol.
Diabetesforeningen har flere gode pjecer om kostmadplaner og opskrifter. (Diabetesforeningen Tlf. 66 12 90 06)